3 Ekim 2014 Cuma

Otostopla Seyahatin Ticari Dönüşümü

Dünya'daki yüz binlerce otostopçunun otostopu seçmesinin her biri için birçok farklı sebebi vardır. Kimisi parası olmadığından, kimisi para harcamak istemediğinden, kimisi keyif aldığından, kimisi de doğayı daha fazla kirletmek istemediğinden...

Tüm bu sebeplerden yola çıkarak yepyeni bir sektör oluşmaya başladı. İnternette adını artık sıkça görebileceğimiz bir sektör; yolculuk paylaşımı(uzun uzun açıklamayayım şimdi, Google amcadan rahatlıkla öğrenebilirsiniz).. Bu sektör bana otostopun kapitalistleşmesi gibi geliyor. Kapitalizmde şöyle bir uygulama vardır; bir çalışana öyle bir maaş verirsiniz ki, o çalışan hayatı boyunca o maaştan şikayet eder ama hiçbir zaman da o maaşı bırakıp gidemez. Öyle bir orta noktadır işte bu. Yolculuk paylaşımında ise otostoptaki gibi beklemiyorsun, otobüse verdiğin paradan daha az para veriyorsun ve en az otobüs kadar hızlı gidiyorsun. İşte bu yeni sektörün cazibesi bütün bunlar..

Peki Otostoptan Neden Daha Kötü ?

Aslına bakarsanız evet, o kadar da kötü görünmüyor. Ama aslında insan tam otostopla paradan uzaklaşacakken, özgürleşecekken yine paraya bağımlı hale geliyor. İnsanın nefsini sınıyor adeta. "Şimdi buradan Antalya 60 lira, ben adama vericem 30 lira, cebimde 50 lira, bana kalacak 20 lira... bla bla bla..."... Bitmiyor para hesabı bir türlü. Kapitalist sistem bize "o 20 lira sana yetmez orada, gel biraz çalış da para kazan" diyor, biz de "haklısın abi, çalışmalıyım, para kazanmalıyım" diyoruz. Geçim sıkıntısını biz kendimiz kapitalist sisteme dahil olarak oluşturuyoruz.

Bu sektör gelişimini sürdürdükçe otostop kültürü gelişemeyecek, özel araç sürücüleri trafiklerden eksilmeyecek, paraya bağımlılığımız tam gaz devam edecek..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder